با خواص و مضرات قارچ آشنا شوید
به گزارش کد الکترونیک، قارچ های خوراکی منبع خوبی از فیبر و اسیدهای چرب اشباع نشده هستند، اما دارای کالری پایینی می باشند و این ممکن است که عجیب به نظر برسد، اما قارچ ها می توانند برای پوست هم مفید باشند. قارچ ها حاوی ویتامین D، سلنیوم و آنتی اکسیدان هایی هستند که از پوستتان محافظت می نمایند ، قارچ در حال حاضر در کرم های موضعی و سرم ها نیز کاربرد دارد.
ارزش غذایی قارچ
قارچ به طور کلی سدیم، چربی، کلسترول و کالری پایینی دارد و اغلب به عنوان یک ماده غذایی عملکردی شناخته می گردد.علاوه بر فراهم کردن مواد مغذی اصلی برای بدن، این ماده در پیشگیری از بیماری های مزمن به خاظر وجود آنتی اکسیدان ها و فیبرهای سالم موثر است.
یک پیمانه از قارچ سفید برش خورده خام حاوی 15 کالری، 0 گرم چربی، 2.2 گرم پروتئین، 2.3 گرم کربوهیدرات است.
اگرچه قارچ انواع مختلفی دارد اما بیشتر آن ها اندازه یکسانی از مواد مغذی را برای بدن فراهم می نمایند.
قارچ غنی از ویتامین B ، فولات، تیامین ،نیاسین و اسید پانتوتنیک است.
این ماده بعلاوه حاوی ویتامین D نیز می باشد. قارچ بعلاوه مواد مغذی فراوانی برای بدن فراهم می نماید.
این مواد مغذی شامل سلنیوم، پتاسیم، فسفر، آهن و مس است. بتاگلوکان نوعی فیبر است که در دیواره سلولی بیشتر قارچ ها یافت می گردد.
اخیرا این ماده موضوع مطالعات بسیار زیادی بوده است.بتاگلوکان نقش مهمی در بهبود تحمل به انسولین دارد.
قارچ بعلاوه حاوی کولین است. این ماده مغذی مهم به خواب خوب، بهبود عضلات، یادگیری و حافظه یاری می نماید.
کولین بعلاوه در حفظ و نگهداری از غشاهای سلولی مفید است و می تواند به انتقال پالس های عصبی یاری کند. {1}
خواص قارچ برای سلامتی
1. تنظیم سطح کلسترول
قارچ کلسترول و چربی ندارد و مقدار کربوهیدراتش هم کم است؛ پس اندازه زیادی پروتئینِ کم چرب به بدن تان می رساند.یکی دیگر از خواص قارچ این است که فیبر و آنزیم های خاصی در آن وجود دارند که به کاهش سطح کلسترول خون یاری می نمایند.
تازه، پروتئین کم چربی که در قارچ وجود دارد، موقع هضم به سوختن کلسترول بیشتر یاری می نماید.
توازن و تعادل بین سطح کلسترول بد (LDL) و کلسترول خوب (HDL) برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی مثل تصلب شرایین، حمله قلبی و سکته لازم است.
2. درمان کم خونی
کسانی که کم خونی دارند در واقع سطح آهن خون شان پایین است، در نتیجه همواره احساس خستگی و سردرد دارند، عملکردِ سیستمِ عصبی شان کاهش می یابد و مشکل سوءِ هاضمه دارند. قارچ یک منبع خوب آهن است و 90 درصد این آهن به وسیله بدن جذب می گردد.با جذب آهن، خون می تواند گلبول های قرمز بیشتری فراوری کند که باعث می گردد یکی دیگر از خواص قارچ، یاری به سلامتی و افزایش قدرت فرد باشد.
3. پیشگیری از سرطان سینه و پروستات
قارچ سرشار از بتاگلوکان و اسید لینولئیک کُنژوگه (Conjugated Linoleic Acid) است.این مواد خاصیت ضدسرطانی دارند و برای پیشگیری از سرطان سینه و پروستات خیلی مفید هستند.
به علاوه اسید لینولئیک آثار مضر استروژن اضافی در بدن را هم متوقف می نماید.
اندازه زیاد و اضافی استروژن بعد از یائسگی مهم ترین علت سرطان سینه در خانم هاست.
از طرف دیگر بتاگلوکان از رشد سلول های سرطان پروستات جلوگیری می نماید و تحقیقات زیادی خواص ضدتومور قارچ را اثبات نموده اند.
4. دشمن دیابت
یکی دیگر از خواص قارچ مبارزه با دیابت است. قارچ یک رژیم غذایی کم انرژی عالی برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می گردد.این گیاه چربی و کلسترول ندارد، سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، فیبر و آب است و کربوهیدرات کمی هم دارد.
به علاوه قارچ اندازه زیادی انسولین و آنزیم های طبیعی دارد که به شکستن قند و نشاسته موجود در غذا یاری می نمایند.
قارچ ترکیبات پیچیده دیگری هم دارد که عملکرد کبد، لوزالمعده و غده های درون ریز دیگر را هم بهتر می نمایند و به علاوه باعث تقویت تشکیل انسولین و تنظیم سطح آن در بدن می شوند.
افراد مبتلا به دیابت معمولا با مسائل عفونی روبرو هستند مخصوصا در ناحیه اندام های حرکتی.
این عفونت ها برای مدت طولانی فرد را آزار می دهند. آنتی بیوتیک های طبیعی موجود در قارچ به درمان این عفونت ها و دردها یاری می نمایند.
5. یاری به سلامت استخوان
قارچ یک منبع غنی از کلسیم است. این ماده برای قدرت و استحکام استخوان فایده زیادی دارد.اگر قارچ را به طور مداوم در رژیم غذایی تان بگنجانید خطر ابتلا به پوکی استخوان، درد مفاصل و کاهش تحرک را کاهش می دهید.
6. یاری به جذب مواد مغذی
ویتامین D به سختی در سبزیجات پیدا می گردد و در واقع شکل خوراکی این ویتامین خیلی کم است.اما قارچ سرشار از ویتامین D است و این ویتامین به جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر یاری می کند.
به علاوه قارچ اندازه زیادی کلسیم و فسفر هم دارد.
حالا که می دانید قارچ حاوی چه مواد و ویتامین های مفیدی است و با خواص قارچ برای سلامتی آشنا هستید باید هر وقت توانستید قارچ بخورید.
7. مفید برای تقویت سیستم دفاعی بدن
ارگوتیونین یک آنتی اکسیدان قوی است که در قارچ وجود دارد.این ماده از شما در برابر رادیکال های آزاد محافظت می نماید و قدرت سیستم دفاعی بدن تان را هم بالا می برد.
ارگوتیونین در واقع آمینواسیدی است که سولفور دارد. جالب است بدانید اگر بدن تان کمبود سولفور داشته باشد، اصلا متوجه نمی شوید و علائمش را نمی بینید.
خیلی از مردم این مشکل را دارند و خودشان اصلا نمی دانند. این آنتی اکسیدان خیلی مهم فقط در قارچ وجود دارد و می تواند حسابی قدرت سیستم دفاعی بدن تان را تقویت کند. ارگوتیونین به حذف رادیکال های آزاد هم یاری می کند.
رادیکال های آزاد ترکیب های پیچیده ای هستند که حین فرایند متابولیسمِ سلول ها آزاد می شوند و می توانند آزادانه در بدن بچرخند و به سلامتی تان آسیب برسانند. پس آنتی اکسیدان ها مثل ارگوتیونین برای سلامتی خیلی مهم هستند.
قارچ آنتی بیوتیک های طبیعی (شبیه پنی سیلین که از خود قارچ به دست می آید) هم دارد که از رشد باکتری ها و دیگر عفونت های قارچی جلوگیری می کند.
پلی ساکارید ها و بتاگلوکان های مشابه می توانند سیستم دفاعی بدن تان را تنظیم و تحریک نمایند.
آنها برای درمان زخم های غشایی و جلوگیری از ایجاد عفونت هم مفید هستند.
ترکیب خوبی هم از ویتامین های B ،Aکمپلکس و ویتامین C در قارچ وجود دارد که به تقویت سیستم دفاعی بدن تان یاری می کند.
8. کنترل فشار خون بالا
تحقیقات زیادی نشان می دهند که قارچ اندازه زیادی پتاسیم دارد. این ماده به گشاد شدن رگ ها یاری می کند و کشش و فشار رگ ها را کاهش می دهد، در نتیجه فشار خون پایین می آید. فشار خون بالا عوارض و خطرهای مرگ آوری مثل سکته و حمله قلبی دارد.پتاسیم با افزایش جریان خون و اکسیژن به مغز، فعالیت اعصاب تان را تحریک می کند و باعث می گردد هوشیاری و آگاهی تان بیشتر گردد.
تحقیقات نشان داده اند که با افزایش سطح پتاسیم، هوشیاری و دانش هم بالا می رود.
9. وجود مس
مس برای سلامتی مفید است و در قارچ هم وجود دارد. مس، جذب آهن موجود در غذا را تنظیم می کند.آهن در اندام هایی مثل کبد ذخیره می گردد و با یاری مس می تواند آزاد گردد. قارچ اندازه زیادی آهن هم دارد.
پس با مصرف قارچ یک تیر و دو نشان زده اید: سلامت استخوان و مبارزه با کم خونی.
10. وجود مقادیر زیاد سلنیوم
سلنیوم موجود در قارچ یکی از مهم ترین عناصری است که معمولا به سادگی از کنار آن می گذرند.شاید مهم ترین منبع سلنیوم پروتئین حیوانی باشد اما قارچ یکی از برترین راه های تأمین اندازه سلنیوم مورد احتیاج برای گیاه خوارهاست.
سلنیوم به اندازه زیاد در قارچ وجود دارد و با تقویت استخوان به سلامتی یاری می کند. تازه برای سلامتی دندان، ناخن و مو هم مفید است.
به علاوه این ماده مغذیِ مهم یک آنتی اکسیدان قوی هم هست که بدن را از شر رادیکال های آزاد راحت می کند و قدرت سیستم دفاعی بدن را افزایش می دهد. مقدار دسترسی سلنیوم موجود در قارچ به خون، به عامل های مختلفی بستگی دارد اما اغلب قارچ های موجود در بازار اندازه زیادی مواد معدنی دارند.
11. یاری به کاهش وزن
آیا می دانستید یک رژیم غذایی کم چربی برای کاهش وزن و ماهیچه سازی عالی است؟ یکی دیگر از خواص قارچ داشتن پروتئین کم چرب است، به این ترتیب بیشتر چربی های موجود در آن برای هضم پروتئین های غذایمان مصرف می شوند.به علاوه پروتئین موجود در قارچ کربوهیدرات کمی دارد و فاقد چربی و کلسترول و سرشار از فیبر است.
با این ترکیب فوق العاده، قارچ به کاهش وزن خیلی یاری می کند. با توجه به تراکم بالای مواد مغذی موجود در قارچ، این ماده از خیلی از میوه ها و سبزیجات دیگر بهتر است و محققان اعتقاد دارند که این گیاه جزو معدود موادی است که می توانید هر چقدر دوست داشتید بخورید و از خواصش بهره ببرید. عارضه جانبی خاصی هم ندارد.
یک تحقیق نشان داده است اگر هر روز گوشت قرمز را با یک فنجان قارچ جایگزین کنید به راحتی در یک بازه زمانی استاندارد وزن کم می کنید و لاغر می شوید.
تازه برخلاف بقیه رژیم های لاغریِ دیگر، می توانید وزن تان را به راحتی حفظ کنید. {2}
شستن قارچ ها
یکی از مهم ترین نکات بهداشتی هنگام مصرف قارچ ها شست و شوی درست آنهاست، البته تا زمانی که قصد استفاده از قارچ ها را ندارید، آنها را نشویید.هنگام شست و شو آنها را به حال خودشان در آب رها نکنید چون قارچ ها آب را جذب می نمایند و هنگام پخت و پز آب غذایتان بیشتر می گردد.
هنگام شست و شو کلاهک را با فشار نشویید و آن را به آرامی تمیز کنید.
حتی می توانید با اندازه کمی آب گرد و غبار آن را بگیرید و بعد با یاری پارچه حوله ای ذرات سیاه روی قارچ را تمیز و درنهایت به آرامی و در زمان کوتاهی آبکشی کنید. پوست گرفتن قارچ هنگام شست و شو هم توصیه نمی گردد.
سالم ترین روش پخت
یادتان باشد که نباید قارچ ها را زیاد بپزید چون بخشی از ارزش های غذایی شان را از دست می دهند.برترین شیوه این است که آنها را با اندازه کمی روغن یا کره به مدت سه دقیقه در ماهیتابه تفت دهید، البته از قارچ های تازه و خوب شسته شده خام هم می توانید در ترکیب سالاد های مختلف بهره ببرید. قارچ های کبابی یا بخارپز شده هم می توانند در کنار غذاهای دیگری مانند انواع کباب و سالاد مصرف شوند.
هشدار هایی در خصوص مصرف قارچ ها
همه قارچ ها خوراکی نیستند و بعضی از قارچ های غیر خوراکی و سمی می توانند کشنده باشند، البته بعضی از قارچ های خوراکی هم برحسب اینکه در چه بستری رشد می نمایند ممکن است سمی شوند، بنابراین هیچ وقت در محیط های طبیعی و جنگل ها با تماشا قارچ های به ظاهر خوراکی وسوسه نگردد، مگر اینکه به وسیله فردی متخصص از بابت خوراکی بودن شان مطمئن شده باشید.هنگام خرید قارچ در منطقه ها محلی اطراف شهر به فروشندگان دوره گرد اطمینان نکنید و از هر دستفروشی قارچ نخرید.
اگر در میان بسته قارچ های خوراکی متوجه شدید یکی از آنها از لحاظ بافت و رنگ با بقیه تفاوت دارد از خوردن آن صرف نظر کنید.
بعضی از قارچ های سمی رنگ های مجذوب کننده و زیبایی دارند اما این یک قانون کلی نیست و گروهی از آنها هم شبیه قارچ های خوراکی هستند.
قارچ کمی دیر هضم است و به همین علت مصرف زیاد آن برای سالخوردگان، زنان باردار و شیرده توصیه نمی گردد. {3}
پی نوشت:
1.www.majalesalamat.com
2.www.chetor.com
3.www.yjc.ir
منبع: راسخون