اضافه وزن مهم ترین عامل مستعدکننده دیابت

به گزارش کد الکترونیک، مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد گفت: 65 درصد از ما ایرانی ها اضافه وزن داریم، اضافه وزن و چاقی مهم ترین و یکی از ریزفاکتورها و عامل مستعدکننده دیابت است.

اضافه وزن مهم ترین عامل مستعدکننده دیابت

به گزارش کد الکترونیک، محسن نعمتی در نشستی خبری، به مناسبت روز جهانی دیابت که در مرکز معاونت بهداشتی استان برگزار گردید گفت: ایرانیان به دو دلیل مستعد دیابت هستند، به این دلیل که با توجه به آمار 65 درصد از ما ایرانی ها اضافه وزن داریم، اضافه وزن و چاقی مهم ترین و یکی از ریزفاکتورها و عامل مستعد نماینده دیابت است.

وی افزود: با توجه به همین آمار ما ایرانیان مستعد دیابت هستیم، دلیل دومی که ایرانیان مستعد دیابت هستند این است که در آسیا چاقی مرکزی است و چربی ها در دور شکم جمع می گردد که این الگوی چاقی سیبی شکل با به وجود آمدن دیابت در افراد رابطه مستقیم دارد.

مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد ادامه داد: عدم تحرک یکی دیگر از عوامل دیابت است، درحالی که در دیگر مناطق و دیگر کشورها تحرک بالا است تمام افراد امکانات در اختیار دارند اما مردم کشور ما به صورت بدی از این امکانات برای مثال خودرو استفاده می نمایند که این بی تحرکی یکی از پایه های افزایش استعداد دیابت است.

نعمتی اظهار کرد: ما با خوردن یک غذای معمولی دیابت نمی گیریم و این بیماری پیرو یک رابطه علت و معلولی نیست. اما اگر فردی کربوهیدرات های ساده و قند بیش از حد معمول بخورد بیشتر مستعد دیابت خواهد بود. ما هم می توانیم دیابت را به تاخیر بندازیم و هم به تعجیل بیندازیم و با توجه به ارثی بودن دیابت نوع دوم لزوما به این معنا نیست که اگر پدر یا مادر دیابت داشته باشد شما هم به آن دچار شوید و با ورزش، فعالیت فیزیکی منظم و وزن طبیعی می گردد از بروز این بیماری جلوگیری کرد.

وی تاکید نمود: از نظر علم پزشکی ما نه رژیم دیابتی داریم و نه کیک دیابت و تنها باید توصیه تغذیه ای در مورد دیابت را انجام دهیم و اگر ما با توصیه های اشتباه یکی از لذت های انسان را از او بگیریم به آن ها ظلم نموده ایم، لذت خوردن را هیچ متخصص تغذیه ای نباید از فرد بگیرد و خورده معلومات هستند که این اتفاق را منجر می شوند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ما توصیه تغذیه ای داریم که فرد لذت ببرد و مهم ترین اصل این است که فرد توزیع وعده غذایی داشته باشد، گفت: این توصیه ها نواسانات را کنترل خواهد نمود، رژیم فرد دیابتی متفاوت از دیگر افراد نیست، اما باید توزیع غذایی انجام گردد.

نعمتی توضیح داد: دیابت یک بیماری هورمونی است که آن را در کتاب ها با تغذیه مرتبط می دانیم، در کتاب ها و مقالات قدیمی دیگر گفته می گردد که 80 درصد از این بیماری با تغذیه مرتبط است اما در مقالات جدیدتر 90 درصد تغذیه را با این بیماری مرتبط می دانند.

مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد بیان نمود: علم تغدیه در سه مرحله به پیشگیری از دیابت می تواند یاری کند که به سه بخش اولیه، ثانویه و ثالثیه تقسیم می گردد. بزرگترین خدمتی که علم تغذیه می تواند انجام دهد، این است که پیشگیری اولیه را انجام دهد، این به این معناست که افرادی که پیش دیابتیک هستند و می توانند به دیابتیک تبدیل نگردد.

وی افزود: با کوشش افراد در بهداشت، این افراد افرادی هستند که وزن بالایی دارند، چربی خون و کلسترل بالایی دارند و دور کمرشان هم زیاد شده است که به این افراد، افراد پیش دیابتیک ویا در عبارات علمی سندرم متابولیک می گوییم.

نعمتی ادامه داد: با توجه به تحقیقاتی که صورت گرفته است، در استان ها آمار سندرم متابولیک متفاوت است، در بعضی از استان ها 10 تا 20 درصد و برخی دیگر تا 40 درصد است که در یزد از همه بیشتر است.باید برنامه ریزی کنیم تا پیش دیابتیکی ها به دیابت تبدیل نگردد.

مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در مرحله دوم گروه تغذیه باید به این افراد یاری نمایند تا افرادی که دیابت دارند و به عوارض این بیماری مبتلا نشوند. بیماری های مزمن ارمغان سبک جدید زندگی بشری هستند. با علم تغذیه باید به این فرد یاری کنیم که عوارض برایشان ایجاد نگردد.

وی افزود: ما می توانیم دیابت را با تغییر سبک جدید زندگی به تاخیر بیندازیم و اگر فردی چاق است، بتواند 7 درصد وزنش را کم بکند و یا 150 دقیقه در هفته ورزش بکند، تا حد زیادی از این بیماری پیبشگیری خواهد شد.

نعمتی افزود: در نتیجه علم تغذیه می تواند پیشگیری ثانویه را داشته باشد تا تبدیل به کبد چرب، نارسایی قلب و کلسترول بالا نگردد.اگر مرحله دوم هم گذشت و دیابتیک شد و توصیه ها را عملی نکرد وزن بالا دارد و کلسترول و عارضه هم برایش ایجاد شده است، پیشگیری ثالثیه داریم و نمی گذاریم تا این افراد به مرگ دچار شوند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 13 فروردین 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: ecods.ir شناسه مطلب: 147

به "اضافه وزن مهم ترین عامل مستعدکننده دیابت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اضافه وزن مهم ترین عامل مستعدکننده دیابت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید