کووید 19 به تحولات صنعت نشر در دنیا سرعت داده است

به گزارش کد الکترونیک، افشین شحنه تبار، مدیر انتشارات شمع ومه در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران ، با تاکید به لزوم تجدیدنظر و ایجاد تحول در فضای نشر و رویکرد فعالان این حوزه نسبت به فراوری کتاب الکترونیک و فروش آنلاین، اظهار کرد: باید پیشرفت های تکنولوژیک را بپذیریم تا بتوانیم از آسیب بیشتر به صنعت نشر جلوگیری کنیم. صنعت نشر در جهان از نسخه چاپی و فروش سنتی که در چند قرن وجود داشت، عبور نموده است، پاندمی کووید 19 باعث تسریع این تحول شده و نشر ایران نباید از تغییرات این صنعت عقب بماند.

کووید 19 به تحولات صنعت نشر در دنیا سرعت داده است

درباره زیرساخت های نشر ایران و احتیاجهایش در روبرو با اتفاق هایی مانند همه گیری بیماری کووید 19 گفت: مهم تر از تقویت زیرساخت برای صنعت نشر، ترویج فرهنگ کتاب خوانی در یک کشور است؛ زیرا باعث می شود کشور در هر شرایطی؛ حتی اگر اتفاق های پیش بینی نشده مانند پاندمی کرونا اتفاق رخ دهد، کمترین آسیب را ببیند. درواقع پیش از هرچیز، این فرهنگ کشور است که باید آمادگی روبروه با شرایط بحرانی را داشته باشد.

به گفته این ناشر، فرهنگ کتاب خوانی در ایران ضعیف نیست و در مقایسه با دیگر کشورها در شرایط متوسط روبه خوب قراردارد. او ادامه داد: در چنین شراطی باید زیرساخت های لازم برای ارائه کتاب وجود داشته باشد؛ زیرا زمانی که مردم از خرید فیزیکی خودداری می نمایند و ترجیح می دهند بیشتر فعالیت هایشان را به صورت آنلاین انجام دهند، باید ناشران و کتاب فروشان نسط بتوانند احتیاج مشتریان خود را با ثبت اینترنتی و ارسال آثار، محقق نمایند.

فروش اینترنتی کتاب هنوز پخته نیست

شحنه تبار با اشاره به اینکه نخستین ضعف در نشر به سیستم توزیع کتاب بازمی شود، شرح داد: توزیع در ایران سیستمی کاملا سنتی دارد. ناشر کتاب را به مرکز پخش می دهد و این مراکز کتاب را به کتاب فروشی ها می رسانند. در سال های اخیر، اقداماتی برای توزیع الکترونیک کتاب و فروش آنلاین اجرا شده است؛ اما این رویکرد پخته نیست و جواب احتیاجهای مردم را نمی دهد. از طرفی مردم هم با خرید آنلاین آشنا نیستند.

همه گیری بیماری کووید 19 باعث شده است، مردم کمتر در جامعه حضور داشته باشند. رعایت فاصله فیزیکی به عنوان یکی از رفتارهای پیشگیرانه در انتقال بیماری، بعضی عادات اجتماعی را تغییر داده و تمایل بیشتری به استفاده از امکانات آنلاین فراهم شده است. مدیر انتشارات شمع ومه اعلام کرد: پیش از این آشنایی مردم با بعضی از مسائل مانند فروش آنلاین کتاب ها بسیار زمان بر بود. به عنوان کسی که به خواندن کتاب در نسخه فیزیکی باور دارم، بیشتر از اینکه بخواهم مردم را به خواندن کتاب الکترونیک روی تبلت ها تشویق کنم، به خرید آنلاین کتاب کاغذی تشویق می کنم.

نسبت به استانداردهای جهانی عقب هستیم

ناشران از کاهش خرید بعد از پاندمی بیماری کرونا، آسیب دیدند و این خسارت با برگزار نشدن نمایشگاه کتاب تهران دو چندان شد. بسیاری از آن ها فروش آنلاین خود را فعال کردند، بعضی امکاناتی برای فروش اینترنتی در نظر گرفتند و کتاب فروشی ها به فروش اینترنتی و تلفنی اقدام کردند. شحنه تبار درباره اقدامات ناشران و کتاب فروشان بعد از همه گیری بیماری، گفت: این اقدامات باعث شد که مقداری در این حوزه جا بیفتیم، اما هنوز نسبت به استانداردهای جهانی در زیرساخت فروش کتاب به صورت آنلاین و در قانون گذاری نسخه های الکترونیکی عقب هستیم.

او با اشاره به اینکه بعضی هنوز کتاب الکرونیک را به درستی نمی شناسند و آن را با خواندن کتاب در فرمت پی.دی.اف یکی می دانند، ادامه داد: بسیاری از افراد امکانات کتاب الکترونیک و سهولت خواندن آن کتاب، اطلاع ندارند. از طرفی؛ ناشران هنوز در فراوری نسخه الکترونیک کتاب، اکراه دارند و انتشار آن را به دست رفتن کتاب می پندارند که باعث پخش رایگان آن میان مردم خواهد شد.

ناشران به موسسات فراوری کتاب الکترونیک اعتماد ندارند

شحنه تبار نگرانی بعضی از ناشران را به دلیل غیرشفاف بودن عملکرد بعضی از موسسات دانست که در حوزه کتاب الکترونیک فعالیت می نمایند. او اعلام کرد: این نگرانی تا حدی درست است. ناشران به موسسات فراوری کتاب الکترونیک اعتماد ندارند یا اینکه هنوز جامعه فرهنگی ایران به حدی نرسیده است که بتواند به عملکرد آن ها اطمینان کند. این مساله از سمت نویسندگان هم مطرح است؛ آن ها می پندارند کنترل کتاب با انتشار نسخه الکترونیک غیرممکن خواهد شد. آن ها حق دارند؛ زیرا چنین مساله ای برای بعضی از نویسنگان رخ داده است.

به گفته مدیر انتشارات شمع ومه فقدان اعتماد نویسندگان و ناشران به کتاب های الکترونیک به دلیل ضعف در قانون گذاری است. او ادامه داد: قانون از افرادی که در این زمینه آسیب دیده اند حمایت نکرده است. این فرایند باعث شکل گیری چنین ترسی شده است. اگر بتوانیم این ترس را از صنعت نشر برطرف کنیم، می توانیم ساده تر در این حوزه پیشرفت کنیم.

مدیر انتشارات شمع ومه درباره اقدامات دیگر کشورها، در زمانی که با همه گیری بیماری کرونه روبرو هستند، گفت: شاهد همکاری خوب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نمایشگاه هایی که در دیگر کشورها برگزار می شود، هستم. در همکاری با نمایشگاه کتاب پکن، مسئولان این نمایشگاه درباره چگونگی امکان شرکت و معرفی کتاب ها ناشران ایرانی را هدایت کردند. این نوع از فعالیت، شاخه ای از نشر الکترونیک است که باید با آن آشنا شویم. همچنین بیشتر تمرکز نمایشگاه فرانکفورت بر حضور مجازی و اینترنتی است. باید با سبک جدید حضور در نمایشگاه های جدید آشنا و همراه شویم.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 12 مهر 1399 بروزرسانی: 12 مهر 1399 گردآورنده: ecods.ir شناسه مطلب: 1309

به "کووید 19 به تحولات صنعت نشر در دنیا سرعت داده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کووید 19 به تحولات صنعت نشر در دنیا سرعت داده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید