طرز تهیه شامی بابلی با 3 روش مختلف و نکات پخت
به گزارش کد الکترونیک، در طرز تهیه شامی بابلی ، ابتدا گوشت را با پیاز و مقداری نمک و ادویه آبپز کنید. در همین فاصله، لپه و سیب زمینی را هم به صورت جداگانه با مقداری آب بپزید. سپس تمام این مواد را با سبزی ساطوری شده شامی بابلی، تخم مرغ و ادویه های لازم داخل غذاساز ریخته و میکس کنید. در نهایت پس از یک استراحت 1 ساعته داخل یخچال، مواد شامی باید در روغن داغ سرخ شوند. طرز تهیه شامی بابلی با نخود هم به همین ترتیب است و می توان به جای گوشت لخم از گوشت چرخ نموده یا سویا استفاده کرد. برای خواندن مراحل کامل این دستورالعمل ها با این مقاله از خبرنگاران همراه باشید.

شامی بابلی | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | 45 دقیقه |
میزان سختی | میانه |
طرز تهیه شامی بابلی اصیل
اگر می خواهید به تمام فوت و فن های پخت سنتی این غذا پایبند باشید، سبزیجات محلی را حذف نکنید. به عبارت دیگر، همان طور که شامی برنج با عطر و بوی مرزه و ترخون معنا پیدا می نماید، سبزیجات محلی شمال هم برای تهیه این غذا حرف اول را می زنند. این شامی، عطر و طعم بی نظیری دارد و می توان علاوه بر یک شام یا ناهار نونی، به عنوان یک افطاری مقوی هم روی آن حساب کرد. در ادامه مواد لازم و مراحل دستور کار را با هم می بینیم:
مواد لازم در طرز تهیه شامی بابلی با سیب زمینی و گوشت
برای درست کردن یک شامی اصیل بابلی، مواد جدول زیر را فراهم کنید. نسبت سبزیجات هم به ترتیب زیر است:
جعفری 8 دسته، تره 8 دسته، گشنیز 4 دسته، اناریجه 3 دسته، زولنگ 3 دسته، برگ سیر 3 دسته، پونه 2 دسته، نعنا 2 دسته، شنبلیله 2 دسته.
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
گوشت | 400 گرم |
لپه | 1 پیمانه |
پیاز میانه | 1 عدد |
سیب زمینی | 2 عدد |
تخم مرغ | 2 عدد |
سبزی شامی بابلی | 300 گرم |
چوب دارچین | 1 عدد |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
دستور پخت شامی بابلی
طرز تهیه شامی بابلی با لپه به شکل زیر است:
- مرحله اول: ابتدا گوشت را همراه پیاز، چوب دارچین، مابقی ادویه ها و میزانی آب داخل قابلمه ای مناسب ریخته و آبپز کنید. ضروری است تا پس از پخت کامل گوشت، نمک آن را میزان کنید.
- مرحله دوم: در ادامه، سیب زمینی ها و لپه را به صورت جداگانه آبپز نموده و سبزی ها را خرد کنید.
- مرحله سوم: حالا سبزیجات خرد شده را با سیب زمینی و لپه آبپز داخل غذاساز ریخته و گوشت پخته شده و پیاز همراه آن را اضافه کنید.
- مرحله چهارم: تخم مرغ ها را هم با بقیه محتویات غذاساز مخلوط نموده و نمک، زردچوبه و فلفل آن را میزان کنید.
- مرحله پنجم: مواد داخل غذاساز را چند پالس بزنید تا کاملا یکدست شوند. سپس، مواد شامی را داخل ظرفی درب دار در یخچال قرار دهید تا به مدت 1 ساعت استراحت کند.
- مرحله ششم: در ادامه، تابه ای مناسب را روی حرارت میانه قرار داده و داخل آن میزانی روغن بریزید تا داغ گردد.
- مرحله هفتم: شامی ها را به شکل گرد و پهن در دست خود شکل داده و داخل آن ها را سوراخ کنید. سپس، آن ها را داخل روغن سرخ نموده و روی یک دستمال روغن گیر قرار دهید تا روغن اضافی شامی ها گرفته گردد.
به همین سادگی شامی بابلی خوشمزه و معطر شما آماده می گردد و می توانید آن را همراه با چند برش گوجه فرنگی و خیارشور یا سایر مواد دلخواه سرو کنید. نوش جان
طرز تهیه شامی بابلی با گوشت چرخ نموده
تهیه این مدل شامی بابلی به علت استفاده از گوشت چرخ نموده زودتر پیش می رود و طعم بسیار لذیذی دارد. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور پخت را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه شامی بابلی با گوشت چرخ نموده
برای تهیه شامی بابلی با گوشت چرخ نموده، مواد جدول زیر را آماده کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده | 400 گرم |
لپه | 400 گرم |
نخود | نصف پیمانه |
سیب زمینی | 1 عدد |
پیاز | 1 عدد |
سیر | 2 حبه |
سبزی شامی | 400 گرم |
تخم مرغ | 1 عدد |
مغز گردو | 2 قاشق غذاخوری |
چوب دارچین | 1 عدد |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
دستور پخت شامی بابلی با گوشت چرخ نموده
برای تهیه این شامی لذیذ مطابق دستور زیر پیش بروید:
- مرحله اول: ابتدا حبوباتی را که از شب قبل خیسانده اید با میزانی آب بپزید و در یک غذاساز میکس کنید.
- مرحله دوم: سیب زمینی را هم با میزانی آب آبپز کنید. در ادامه، سیر و پیاز را رنده نموده و آب پیاز را بگیرید.
- مرحله سوم: حالا حبوبات میکس شده را با سیر و پیاز رنده شده و سیب زمینی له شده مخلوط نموده و مغز گردو و گوشت چرخ نموده را هم به آن ها اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در ادامه، سبزیجات را به صورت ساطوری خرد نموده و همراه ادویه ها و تخم مرغ با بقیه مواد مخلوط کنید.
نکته: اگر در این مرحله مایه شامی بافت منسجم و چسبناکی نداشت، 1 تخم مرغ دیگر هم اضافه کنید و اگر مایه بیش از میزان شل بود، اضافه کردن کمی آرد، انسجام لازم را به آن می دهد.
- مرحله پنجم: روی ظرف مواد شامی را پوشانده و آن را به مدت نیم ساعت داخل یخچال قرار دهید تا استراحت کند و مزه ها کاملا به خورد هم بروند.
- مرحله ششم: در نهایت، مواد شامی را با دست یا قالب شکل داده و در تابه ای با روغن داغ سرخ کنید.
طرز تهیه شامی بابلی بدون گوشت
اگر در دستور قبل، سویا را جایگزین گوشت چرخ نموده کنید، به رسپی شامی بابلی بدون گوشت می رسید که گزینه ای مناسب برای گیاهخواران و کسانی است که منع مصرف گوشت دارند. در ادامه، مراحل کار را به صورت کامل توضیح می دهیم:
- مرحله اول: حبوبات خیسانده شده از شب قبل را به صورت جداگانه با میزانی آب بپزید و کنار بگذارید.
- مرحله دوم: سیب زمینی را با کمی آب آبپز نموده و سویا را به مدت نیم ساعت بخیسانید. سپس، سویا را آبکش نموده و خوب با دست فشار دهید تا آب اضافی آن کاملا خارج گردد.
- مرحله سوم: حالا پیاز را خرد نموده و در تابه ای مناسب با میزانی روغن تفت دهید. در ادامه، ادویه ها، نمک و سویا را هم اضافه نموده و اجازه دهید این مواد با حرارت ملایم برای 15 تا 20 دقیقه بپزند.
- مرحله چهارم: مخلوط سویا را پس از خنک شدن با حبوبات پخته شده و سیب زمینی آبپز داخل غذاساز ریخته و میکس کنید.
- مرحله پنجم: در ادامه طرز تهیه شامی بابلی بدون گوشت ، سبزیجات ساطوری شده و مغز گردو را هم اضافه نموده و تخم مرغ را داخل مواد بشکنید.
- مرحله ششم: تمام مواد را خوب با دست ورز داده و 1 ساعت در یخچال بگذارید. سپس مواد شامی را به شکل دلخواه در روغن داغ سرخ کنید.
نکات مهم برای تهیه شامی بابلی
برای تهیه شامی بابلی، نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- حتما آب پیاز پخته شده را بگیرید، زیرا در غیر این صورت ممکن است شامی ها وا بروند.
- شما می توانید برای تهیه شامی بابلی، سبزیجات را به صورت خام استفاده نموده یا پیش از مخلوط کردن با بقیه مواد کمی بپزید.
- سیب زمینی را با میزان کمی آب آبپز کنید و اجازه دهید گوشت هم کاملا آب خود را بکشد.
- در صورت استفاده از گوشت لخم بهتر است از گوشت ران گوساله بدون چربی بهره ببرید.
- می توان در طرز تهیه شامی بابلی با سیب زمینی و گوشت، از میزانی مغز گردو هم استفاده کرد. در این صورت به ازای 400 گرم گوشت، نصف پیمانه مغز گردو ضروری است.
- در شیوه پخت سنتی این غذا، مانند شامی لپه ، گوشت و لپه پخته شده را در هاون های سنگی آنقدر می کوبیدند که حالت یکدستی پیدا کند و سپس، ادویه، تخم مرغ و بقیه مواد را به آن افزوده و ورز می دادند.
- برای تهیه شامی بابلی با نخود، باید به ازای نصف میزان گوشت، از نخود بهره ببرید و بقیه مواد از قبیل پیاز، سیب زمینی و سبزی شامی، تفاوتی با دستورهای دیگر نخواهند داشت.
اصول نگهداری از شامی بابلی
به جامانده شامی ها را داخل ظرفی درب دار ریخته و در یخچال بگذارید. دقت داشته باشید که گوشت، تخم مرغ و لپه پخته شده، ماندگاری زیادی ندارند و باید ظرف 3 یا 4 روز آینده، به جامانده این غذا را مجددا گرم نموده و مصرف کنید.
روش جلوگیری از خراب شدن شامی بابلی
حتما برای نگهداری این غذا از ظروف خشک و تمیز بهره ببرید. دقت داشته باشید که آن را در محیط گرم و مرطوب قرار ندهید و برای درازمدت در محیط آشپزخانه رها نکنید.
برترین جایگزین ها در طرز تهیه شامی بابلی
یک نکته مهم در طرز تهیه شامی بابلی اصیل ، استفاده از سبزیجات محلی شمال است، اما اگر به این مورد دسترسی نداشتید، می توانید از ترکیب تره، جعفری، گشنیز، شنبلیله و برگ سیر بهره ببرید. بعلاوه از سبزی قورمه سبزی هم می توان برای تهیه این شامی استفاده کرد. علاوه بر این، در برخی رسپی های این غذا به جای استفاده از لپه خالص از نخود یا ترکیب لپه و نخود استفاده می گردد.
خواص شامی بابلی
شامی بابلی به علت مواد مورد استفاده، مقادیر خوبی از پروتئین و کربوهیدرات را در خود جای داده است؛ به همین علت خوردن آن بسیار انرژی زا است. بعلاوه این غذای شمالی مقادیر قابل توجهی از چربی های امگا 3 دارد و سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها است؛ بنابراین التهاب بدن را کاهش می دهد و مصرف آن برای مقابله با بیماری هایی مانند بیماری های قلبی، دیابت نوع 2، آلزایمر و سرطان مفید است. می توانید این غذا را با خیال راحت در برنامه غذایی خانواده خود بگنجانید و از فواید بی نظیر آن حتی برای سالمندان بهره مند شوید.
شامی بابلی را حتما تهیه کنید…
انواع شامی های شمالی مثل شامی بابلی، شامی ماسوله ای و… به علت طعم بی نظیر خود در بیشتر شهرهای ایران هواداران زیادی دارند و می توانید بخشی از مهمانی های خود را با آن ها زینت دهید.
با این حال، برای چیدن یک سفره مفصل تر و ایجاد تنوع بیشتر در مهمانی ها، سفارش آنلاین غذا هم یاری خوب و مفیدی است که می تواند انرژی و وقت شما را به برترین شکل ممکن ذخیره کند. به این منظور، شما می توانید شامی بابلی یا دیگر شامی ها را خودتان تهیه نموده و غذاهای پردردسرتر را به کد الکترونیک بسپارید. امیدواریم خرید اینترنتی خوب و رضایت بخشی را در پیش داشته باشید.
سوالات متداول
سبزی شامی بابلی شامل چه مواردی است؟
تره، جعفری، گشنیز، شنبلیله، اناریجه، زولنگ، برگ سیر، نعنا و پونه، سبزی شامی بابلی هستند.
نحوه تهیه شامی بابلی بدون گوشت چطور است؟
برای این منظور باید سویای خیسانده و آب گرفته شده را با پیاز و ادویه تفت دهید و سپس همراه بقیه مواد شامی پوره نموده و سرخ کنید.
به جای استفاده از لپه در شامی بابلی از چه حبوباتی می توان استفاده کرد؟
می توان نخود را جایگزین کرد یا ترکیب لپه و نخود را به کار برد.
منبع: اسنپ فود