طرز تهیه والک پلو به 4 روش مختلف و خوشمزه
به گزارش کد الکترونیک، والک پلو که در برخی منطقه ها به آن سیرک پلو گفته می گردد، یکی از غذاهای سنتی و اصیل شهرهای تهران و کرمانشاه به شمار می آید. این غذا با استفاده از سبزی کوهی والک تهیه می گردد که عمدتا در فصل بهار در رشته کوه های البرز و زاگرس می روید. طرز تهیه والک پلو در منطقه ها مختلف کشور فرق دارد. این غذا معمولا به 2 شیوه آبکش و کته تهیه شده و به تنهایی یا همراه با گوشت، مرغ و ماهی سرو می گردد.

اگر تا به حال والک پلو را امتحان ننموده اید، وقت آن فرا رسیده است که این غذای خوش طعم و خوش عطر را در برنامه خود بگنجانید. در این مقاله از کد الکترونیک مگ با روش های پخت این غذا و بعلاوه نکات کلیدی برای تهیه آن آشنا خواهید شد. با ما تا خاتمهی این مطلب همراه باشید.
زمان آماده سازی 15 دقیقه
زمان پخت 60 دقیقه
مناسب برای 4 تا 5 نفر
مقدار سختی آسان
طرز تهیه والک پلو مجلسی
چنانچه به خوردن غذاهای سنتی علاقه مند هستید، کافی است مواد مورد احتیاج برای تهیه والک پلو را آماده نموده و مراحل پخت که در ادامه شرح می دهیم را دنبال کنید.
مواد لازم
مواد مورد احتیاج | میزان |
برنج | چهار پیمانه |
والک | نیم کیلوگرم |
ساقه سیر | 2 عدد |
سیر | یک حبه |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه پلویی | به مقدار لازم |
زعفران دم نموده | به مقدار لازم |
روغن | چهار قاشق غذاخوری |
خواندنی ها
طرز تهیه خورش آلوچه
مرحله اول: آماده کردن والک
برای تهیه ی والک پلوی مجلسی باید ابتدا برگ های والک را به دقت تمیز نموده و بشویید. سپس آن ها را در آبکش قرار دهید تا آب اضافی به طور کامل گرفته گردد. پس از آن، برگ ها را بسته به سلیقه خود به قطعات نیم تا یک سانتی متری خرد کنید.
مرحله دوم: تفت دادن سبزیجات
در این مرحله از طرز تهیه سیرک پلو باید میزانی روغن داخل تابه بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. پس از گرم شدن روغن، برگ های خردشده والک را به تابه اضافه نموده و کمی تفت دهید. سپس ساقه های سیر خردشده را به تابه اضافه کنید و مجددا تفت دهید. در نهایت، ادویه ها و سیر خرد شده را به مواد بیفزایید و شعله گاز را پس از بلند شدن بوی سیر کم کنید.
مرحله سوم: آماده کردن برنج
برنج را از 2 ساعت قبل در آب و نمک خیس کنید. سپس آب برنج را دور بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید تا بپزد. پس از اینکه دانه های برنج کمی نرم شدند، آن را آبکش نموده و به آرامی با سبزیجات تفت داده شده مخلوط کنید. میزانی زعفران هم روی برنج بریزید.
مرحله چهارم: دم کردن والک پلو
کف قابلمه را با نان یا سیب زمینی بپوشانید. سپس مخلوط برنج و سبزیجات را به آرامی در قابلمه بریزید و به صورت یکنواخت پخش کنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید برنج با حرارت ملایم دم بکشد.
طرز تهیه والک پلو کته
برگ های والک و ساقه های سیر را پس از شست وشو به مقدار های کوچک خرد کنید. سپس میزانی روغن داخل تابه بریزید و سبزیجات خرد شده را روی حرارت ملایم تفت دهید تا عطر آن ها آزاد گردد.
در مرحله بعد، برنج شسته شده را داخل قابلمه بریزید و کمی نمک و آب به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش بیاید. هنگامی که آب آغاز به بخار شدن کرد و دانه های برنج نیم پز شدند، سبزیجات تفت خورده را به برنج بیفزایید و محتویات قابلمه را به آرامی با کفگیر مخلوط کنید.
پس از آن، حرارت شعله را به حداقل برسانید و کمی روغن یا کره روی برنج بریزید. در نهایت، درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و اجازه دهید برنج به مدت 30 تا 45 دقیقه روی حرارت ملایم بپزد و کاملا دم بکشد.
خواندنی ها
طرز تهیه ریواس پلو
طرز تهیه والک پلو با مرغ
در این روش باید تکه های مرغ را با حرارت ملایم در مخلوط کره و روغن سرخ کنید تا سطح آن ها کاملا طلایی گردد. پس از اینکه مرغ ها به رنگ دلخواه رسیدند، آن ها را از قابلمه خارج نموده و کنار بگذارید.
در ادامه یک عدد پیاز را به صورت خلالی خرد کنید و در روغن تفت دهید تا نرم و شفاف گردد، اما تغییر رنگ نداده و سرخ نگردد. یک عدد فلفل دلمه ای خردشده را به پیاز اضافه کنید و اجازه دهید کمی تفت بخورد تا عطر آن آزاد گردد. سپس میزانی زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به مواد اضافه نموده و خوب هم بزنید تا ادویه ها هم با حرارت ملایم تفت داده شوند.
تکه های مرغ سرخ شده را به مخلوط پیاز و فلفل دلمه ای اضافه کنید و میزانی آب جوش داخل قابلمه بریزید. شعله را کم کنید تا مرغ ها به آرامی بپزند و طعم ادویه ها را به خود بگیرند. در مراحل سرانجامی پخت کمی زعفران دم نموده به مرغ بیفزایید و در سرانجام، آن را در کنار والک پلو سرو کنید.
خواندنی ها
طرز تهیه خورش کنگر با مرغ
طرز تهیه والک پلو با گوشت
برخی از افراد والک پلو را با گوشت چرخ نموده یا گوشت قلقلی می خورند. در این روش می توان گوشت را همراه با برنج دم کرد یا آن را در خاتمه روی برنج ریخت.
برای تهیه گوشت چرخ نموده مخصوص والک پلو باید یک عدد پیاز را به صورت خلالی خرد نموده و در تابه حاوی روغن روی حرارت ملایم تفت دهید. وقتی پیاز نرم و شفاف شد، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و کمی پودر سیر به تابه اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید.
گوشت چرخ نموده را به مواد اضافه نموده و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند و به طور کامل سرخ گردد. سپس میزانی رب گوجه فرنگی رقیق شده با آب یا پوره گوجه فرنگی را به تابه اضافه کنید و یک لیوان آب روی آن بریزید. تمام مواد را به خوبی هم بزنید تا کاملا با هم مخلوط شوند. در سرانجام، درب تابه را بگذارید و اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم بپزد.
برای تهیه گوشت قلقلی هم باید گوشت چرخ نموده را با پیاز رنده شده، نمک و فلفل مخلوط کنید و از مواد به مقدار گردو بردارید و به شکل کوفته ریزه فرم دهید. سپس میزانی روغن داخل تابه بریزید و کوفته ها را سرخ کنید. در صورت تمایل می توانید روی کوفته ها کمی آب و رب گوجه فرنگی هم بریزید تا از پخت کامل آن ها مطمئن شوید.
خواندنی ها
طرز تهیه خورش کنگر با گوشت قرمز
نکات و فوت و فن های خوشمزه شدن والک پلو
رعایت چند نکته ی خاص در حین تهیه والک پلو می تواند به شما در بهتر شدن نتیجه نهایی یاری کند. این نکات عبارتند از:
- در اولین مرحله از طرز تهیه والک پلو شمیران باید والک را با دقت بشویید تا شن ریزه ها از میان برگ ها خارج شوند. با این حال، از خیس کردن طولانی مدت این سبزی در آب بپرهیزید که این کار باعث پژمرده شدن آن می گردد.
- از والک بلافاصله پس از شست وشو برای تهیه غذا بهره ببرید. چون به سرعت کیفیت و تازگی خود را از دست می دهد.
- اگر قصد دارید عطر طبیعی والک را بهتر حفظ کنید، آن را بدون تفت دادن لابه لای برنج قرار دهید. اما به یاد داشته باشید که تفت دادن این سبزی به غذا طعم و عطر دلپذیرتری می بخشد.
- در راهنمای طرز تهیه والک پلو تهران به این نکته اشاره شده است که والک را فقط به مقدار ای تفت دهید که عطر آن آزاد گردد. تفت دادن بیش ازحد باعث می گردد سبزی عطر، طعم و رنگ طبیعی خود را از دست بدهد.
- برنج باید قبل از اضافه کردن والک کاملا نیم پز شده باشد. چون والک بسیار لطیف است و پخت طولانی مدت این سبزی در آب باعث له شدن آن می گردد.
- در صورت در دسترس نبودن والک تازه می توانید از والک خشک هم برای تهیه پلو بهره ببرید.
- اگر می خواهید برنج خوش طعم تری داشته باشید، بسته به ذائقه خود از سیر تازه، پیازچه خرد شده، سماق و زعفران بهره ببرید.
- والک پلو را روی حرارت بسیار کم دم کنید تا عطر سبزی به خوبی در بین دانه های برنج پخش گردد.
- برنج را زیاد هم نزنید تا دانه های آن شکل طبیعی خود را حفظ نمایند.
- برای خوش عطرتر شدن والک پلو می توانید در حین دم کشیدن برنج کمی کره به آن اضافه کنید.
- به علت عطر خاص والک بهتر است از ادویه های تند یا معطر مثل هل یا زیره برای تهیه پلو استفاده نکنید.
- برای نگهداری طولانی مدت والک می توانید آن را پس از شستن به صورت خرد شده یا درسته فریز کنید. خشک کردن والک در سایه هم راه چاره دیگری برای حفظ کیفیت آن در مدت زمان طولانی است.
خواندنی ها
طرز تهیه خورش چغاله بادام
منبع: دیجیکالا مگ