راه های نگهداری از گل سنبل تا هفت سین سال بعد
به گزارش کد الکترونیک، گل سنبل در رنگ های زیبا، یکی از لوازم اصلی سفره ی هفت سین ایرانی به شمار می رود. برای اینکه این گل در طول نوروز سالم و شاداب بماند، باید روش نگهداری از آن را بدانید. بعلاوه، به منظور صرفه جویی در هزینه ها و تجربه لذت پرورش این گیاه در خانه، می توانید گل سنبلی که سال جاری کاشته اید را برای سال بعد نیز روی سفره هفت سین قرار دهید. در این مطلب، به آنالیز روش های نگهداری از گل هفت سین در طول نوروز و تا نوروز سال بعد می پردازیم.

معرفی گیاه سنبل
سنبل در اصل یک گیاه با گل آبی کم رنگ یا بنفش است. بااین حال، در حال حاضر، سنبل ها در رنگین کمانی از رنگ ها از جمله یاسی، صورتی، سفید، آبی کبالت، کرم، زردآلویی و حتی رنگ قرمز یافت می شوند. هر پیاز سنبل معمولاً یک ساقه گل فراوری می نماید که ارتفاع آن بین 20 تا 25 سانتی متر است. شاخه های پراکنده و متراکم سنبل (خوشه ها) ممکن است از گل های بسیار معطر تکی یا دوتایی کنار هم تشکیل شده باشند.
سنبل های امروزی از جمله ساده ترین گیاهان دارای پیاز و بهاره چند ساله هستند که در دنیا رشد می نمایند. سنبل ها هر سال برمی گردند، اگرچه گل های آن ها پس از چند فصل کاهش می یابد. بهتر است سنبل در پاییز کاشته گردد زیرا سرعت رشد متوسطی دارد. سنبل ها می توانند در فضای باز در زمین یا گلدان ها و بعلاوه در داخل خانه در یک گلدان حبابی شکل پر از آب رشد نمایند. آن ها را دور از دسترس بچه ها و حیوانات خانگی نگهداری کنید زیرا پیاز این گیاه برای انسان و حیوانات خانگی سمی است.
مفهوم گل سنبل در سفره هفت سین
لوازم سفره هفت سین هر یک معنای خاص خود را دارند. گیاه سنبل با رنگ های مختلف معمولاً روی این سفره قرار می گیرد تا نمادی از تتازه حیات و تولدی دوباره در فصل بهار باشد. رشد این گیاه هر سال در اواخر بهار متوقف می گردد اما اگر از آن به خوبی مراقبت کنید، با شروع سال تازه می توانید شاهد رشد دوباره این گیاه و گل دادن آن باشید. این موضوع به نگهداری صحیح از گل سنبل نیز بستگی دارد. در صورتی که از این گیاه به خوبی نگهداری گردد، پیاز آن آسیب نمی بیند و در سال تازه دوباره امکان شکوفه دادن و رشد را خواهد داشت.
شرایط نگهداری از گل سنبل
برای کاشت و نگهداری از گل سنبل باید شرایط را مهیا کنید. در ادامه با مهم ترین نکاتی که باید برای کاشت و نگهداری از این گیاه نوروزی در نظر بگیرید آشنا می شوید.
کاشت گیاه سنبل
بیشتر انواع پیاز سنبل نسبتاً بزرگ هستند. برای داشتن شکوفه های سنبل روی هفت سین یا باغ بهاری، پیاز سنبل را در پاییز شش تا هشت هفته قبل از اولین یخبندان (از آبان تا آذر) بکارید. باید انتهای ریشه این پیازها را به سمت پایین یا عریض تر در عمق حدود 10 تا 15 سانتی متری خاک قرار دهید. این پیازها را با فاصله 7 تا 15 سانتی متر از هم بکارید تا به آنها فضایی برای بهتر شکوفا شدن و ریشه دادن بدهید. روی پیاز را با خاک بپوشانید و آن را خوب آبیاری کنید. پس از آن و با گرم شدن هوا باید منتظر جوانه زدن سنبل باشید.
نور
سنبل ها آفتاب کامل تا نیمه سایه را دوست دارند. سعی کنید حداقل شش تا هشت ساعت در روز به این گیاهان نور خورشید بدهید. مانند تمام پیازهای بهاری، سنبل ها زیر نور خورشید جوانه می زنند، شکوفا می شوند و قبل از اینکه برگ درختان برگ ریز باغ به طور کامل رشد کند، گل های آن ها شروع به محو شدن می نماید. بنابراین اگر گلدان سنبل را پس از جمع شدن سفره هفت سین در کنار باغچه می گذارید، لازم نیست نگران سایه بیش از حد درختان مجاور آن باشید.
خواندنی ها
کدام درخت ها برای کاشت در باغچه مناسب هستند؟
خاک
برای رشد پیاز سنبلpH خاک اهمیت خاصی ندارد، اما خاک کمی اسیدی تا خنثی را ترجیح می دهد. بعلاوه این گیاهان در خاکی که سست است و زهکشی خوبی دارد برترین عملکرد را دارند. آن ها خاک مرطوب را تحمل نمی نمایند. خاک غنی و سرشار از مواد آلی سنبل منجر به ایجاد گل هایی زیباتر و شکوفاتر در این گیاه می گردد. بنابراین هنگام آماده سازی یا اصلاح خاک، از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی به میزان مطلوب بهره ببرید.
آبیاری
پس از کاشت پیازها، زمین را به خوبی آبیاری کنید. آبیاری را تا زمستان در صورت عدم بارندگی منظم ادامه دهید، اما بین دو آبیاری اجازه دهید خاک خشک گردد. اگر پیازها در خاک خنک و مرطوب باقی بمانند، در نهایت پوسیده می شوند. پیش از هر بار آبیاری، ابتدا با فرو کردن انگشت خود در خاک، مقدار رطوبت آن را آنالیز کنید و فقط زمانی که کاملاً خشک شده است، آن را آبیاری کنید. معمولاً بسته به آب و هوای محل زندگی شما، این احتیاج به آبیاری برای یک یا دو بار در هفته است. به طور کلی، حدود 2 سانتی متر آب در هفته (به وسیله آبیاری یا بارندگی) برای سنبل کافی است اما در مجموع، این میزان به مقدار زهکشی خاک بستگی دارد.
دما و رطوبت
گیاه سنبل معمولاً در سرمای شدید دوام می آورد و می تواند زمستان را با سلامت سپری کند. بااین حال، بهتر است پیاز آن را پس از هر فصل بهار، لابه لای روزنامه بپیچید و قبل از کاشت مجدد به مدت شش تا ده هفته در جایی تاریک و سرد نگهداری کنید.
کوددهی
ساده ترین راه برای تغذیه پیازهای تازه این است که در زمان کاشت میزانی کود مخصوص در کنار آن بریزید. کودهای زیادی برای تغذیه پیازها وجود دارد اما کود 10-10-10 برای این کار مناسب است. در زمان کاشت و دوباره در بهار، زمانی که برگ های گیاه برای اولین بار روی خاک ظاهر شد، پیازها را با قرار دادن میزانی کود مخصوص در خاک مجاور آن ها و آبیاری خوب تغذیه کنید. برای آگاهی از میزان مصرف این کود، دستورالعمل برچسب محصول را دنبال کنید.
آیا پیاز سنبل دوباره شکوفا می گردد؟
سنبل گیاهی چند ساله است که در صورت نگهداری از پیاز آن، می توانید شاهد رشد مجدد این گیاه در سال بعد نیز باشید. بسیاری از افراد عادت دارند که هر سال سنبل تازه برای هفت سین خریداری نموده و گل های سنبل سال های پیش را به حال خود رها نمایند. بااین حال، اگر به باغبانی و نگهداری از گیاهان علاقه داشته باشید یا بخواهید در هزینه های تهیه لوازم هفت سین صرفه جویی کنید، می توانید پیاز سنبل را تا سال و بهار بعد نگه دارید. این پیاز با مراقبت های صحیحی که به آن اشاره کردیم، شکوفا خواهد شد.
روش های نگهداری از پیاز سنبل تا سال بعد
معمولاً گل های سنبل برای دو تا سه هفته دوام می آورند. پس از آن، کم کم گل ها می ریزند و برگ های آن خشک می شوند اما این بدان معنا نیست که گیاه شما از بین رفته است. شما می توانید پیاز سنبل را تا سال بعد نگهداری کنید. برای این کار باید مراحل زیر را طی کنید:
- پس از گل دادن گیاه سنبل، ساقه های گل آن را قطع کنید اما اجازه دهید برگ ها درون گلدان باقی بمانند. این کار گیاه را تحریک می نماید تا برای فصل آینده انرژی را در پیاز خود ذخیره کند.
- آبیاری به گیاه سنبل را تا زمانی که برگ های آن هنوز سالم هستند و خشک نشده اند ادامه دهید. پیاز این گیاه پس از خشک شدن برای سال بعد آماده می گردد و تا زمانی که برگ های آن خشک نشده، به آبیاری منظم احتیاج دارد. پس از آن باید آبیاری را قطع کنید.
- وقتی مطمئن شدید که برگ های گیاه سنبل کاملاً خشک شده اند، می توانید گلدان را به مکانی تاریک و خنک منتقل کنید. در این روش احتیاجی به خارج کردن پیاز از دل خاک نیست اما اگر پیاز را از خاک خارج کنید، باید آن را لابه لای روزنامه بپیچید.
- پیاز خارج شده از خاک یا درون خاک باید به مکانی تاریک، خشک و نسبتاً خنک منتقل گردد. به این ترتیب، می توانید مطمئن باشید که این پیاز در سال بعدی در خاک شکوفا می گردد و گل می دهد. در واقع، در طول این مدت، پیاز سنبل استراحت و تتازه قوا می نماید و پس از اینکه انرژی لازم برای رشد دوباره را به دست آورد، در فصل بهار بعدی شکوفا خواهد شد.
- اگر می خواهید پیاز گیاه شما در طول مدت زمانی که استراحت می نماید، دچار بیماری ها و آفات قارچی نگردد، می توانید پیش از خارج کردن پیاز از خاک یا منتقل کردن گلدان آن به مکانی تاریک، به پیاز محلول قارچ کش بدهید. سپس، صبر کنید تا خاک آن کاملاً خشک گردد و بعد از آن، پیاز را از خاک خارج نموده و لابه لای روزنامه بپیچید یا گلدان آن را به مکانی خشک و تاریک منتقل کنید.
خواندنی ها
شروع بهار برترین زمان برای کاشت چه گیاهانی است؟
تحریک گلدهی سنبل
شاید پیازهای جوان سنبل پس از کاشت بلافاصله گل بدهند اما پیازهای چند ساله این گیاه گلدهی کمتری دارند. می توان گیاه سنبل را در داخل خانه وادار به شکوفایی زودرس کرد. به سادگی پیاز خارج شده از محیط خشک و تاریک را در گلدانی پر از خاک مخلوط گلدانی با زهکشی خوب بکارید و مطمئن شوید که این گلدان دارای سوراخ های زهکشی نیز باشد. نوک پیاز باید درست بالای خط خاک باشد. گلدان گیاه را در یک مکان تاریک که دمای آن بین صفر تا 7 درجه سانتی گراد باقی می ماند قرار دهید. اجازه دهید تا حداقل 10 هفته با رشد ریشه ها در آنجا بماند. شاخه های سبز آن نیز در این مدت شروع به رشد خواهند کرد.
هنگامی که شاخه ها تا حدود 2.5 سانتی متر رشد کردند، به آرامی نور و گرمای مجاور گلدان را افزایش دهید. خاک گلدان را آبیاری کنید تا کمی مرطوب بماند اما غرقابی نگردد. هنگام آبیاری از ضربه زدن به شاخه های سنبل نیز خودداری کنید. هنگامی که گیاه جوانه زد، آن را به مکانی در کنار یک پنجره آفتابی با نور روشن و غیرمستقیم منتقل کنید و منتظر گلدهی آن باشید.
نگهداری پیاز سنبل در آب
شما می توانید پیاز سنبل را داخل ظرف ها یا گلدان های شیشه ای و بدون خاک نیز پرورش دهید. برای این کار باید پیازها را درون گلدان شیشه ای شفافی بگذارید. این گلدان را تا جایی که پایه پیاز در آنجا قرار گرفته است با آب پر کنید. سپس پیاز را درون گلدان و داخل آب قرار دهید. مطمئن شوید که پیاز سنبل زیر آب قرار ندارد و فقط بخش انتهایی آن داخل آب است. برای این کار می توانید از چوب نازک بهره ببرید. چوب را به میزان قطر گلدان برش بزنید و پیاز را روی آن قرار دهید.
گلدان شیشه ای دارای پیاز سنبل را به مدت شش هفته در مکانی خنک (کمتر از 10 درجه سانتی گراد) و تاریک قرار دهید تا ریشه های آن شکل بگیرند. هنگامی که ساقه سبز اصلی این گیاه حدود 7 تا 10 سانتی متر بلند شد و رشد کرد، گلدان یا ظرف شیشه ای را در نور کامل قرار دهید و رشد تدریجی گیاه سنبل را دیدن کنید. بهتر است که هر روز شیشه را چند درجه به سمت مخالف نور خورشید بچرخانید تا گیاه به سمت نور متمایل نگردد و واژگون نگردد. هر بار که آب ظرف به کمتر از حد مشخص شده رسید، آن را دوباره از آب تا جایی که گفته شد، پر کنید.
گلدان شیشه ای که به این شکل آماده شده را می توانید به جای گلدان های معمولی سنبل روی سفره هفت سین بگذارید. از این طریق، آلودگی های موجود در خاک، کمتر به سفره هفت سین منتقل خواهند شد.
کلام آخر
گیاه سنبل گیاهی چند ساله است که هر سال در فصل بهار دوباره شکوفا می گردد. این گیاه را می توان در خاک یا آب کاشت. گل سنبل کاشته شده در آب یا خاک را روی سفره هفت سین بگذارید تا نمادی از تولد دوباره در فصل تازه باشد. بعضی افراد پس از توقف رشد گیاه سنبل، آن را گوشه ای از خانه رها می نمایند. در صورتی که پیاز سنبل را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید، می توانید در سال های بعدی نیز شاهد رشد و شکوفایی آن باشید. برای این کار باید صبر کنید تا خاک گلدان خشک گردد. سپس، پیاز را به مکانی سرد، تاریک و خنک منتقل کنید. توجه به این روش در کنار نگهداری از گل سنبل به روش شرح داده شده در این مطلب، موجب می گردد که هر سال گل های سالم و باطراوتی برای سفره هفت سین داشته باشید.
منابع: gardenersworld , thespruce , brentandbeckysblog
منبع: دیجیکالا مگ