همه چیز درباره قوم مادها
به گزارش کد الکترونیک، قوم مادها
مادها چادرنشینانی بودند که در هزاره دوم قبل از میلاد از مرزهای شمال شرقی و شمال غربی به سرزمین ایران وارد شدند. در اواخر قرن 8 قبل ازمیلاد بود که مادها در نواحی غربی ایران متحد شدند تا در مقابل حمله آشوریان مقابله نمایند. آن ها در جنگ هایی 100 ساله با آشوریان پایان پیروز شدند آن ها را شکست دهند و دولتی را ایجاد نمایند که مدت ها پادشاهی کرد اما پایان از کوروش بزرگ باخت . برای آشنایی بیشتر با قوم مادها، خبرنگاران را همراهی کنید.
مادها گروهی از آریایی ها بودند که رفته رفته در غرب ایران ساکن شدند آن ها که گاه و بیگاه مورد هجوم آشوری ها قرار می گرفتند تصمیم گرفتند که برای مقابله با دشمن با هم متحد شوند، به همین علت در نقطه ای گردهم آمدند و دیاکو را به فرمانروایی انتخاب کرد او هم دهکده ای را مرکز خود کرد و در آنجا قصرهای پادشاهی ساخت، پس از آن این دهکده، هگمتانه یعنی محل اجتماع مردم نامیده شد، هگمتانه در شهر همدان امروزی قرار گرفته است.
پادشاهان مادها چه کسانی بودند؟
به گفته هرودوت، تاریخدان یونانی، سلسله مادها که به مدت 150 سال پادشاهی کردند در مجموع 4 پادشاه داشت:
دیاکو: بنیانگذار حکومت مادها بود که هگمتانه را به عنوان مرکز خود برگزید.
فرورتیش: دومین پادشاه ماد که به مدت 22 سال حکومت کرد و با آنکه سرنوشت اسارت پدرش را دیده بود اما راه او را ادامه داد و با آشوریان جنگید اما باخت. او قبایل مادها را متحد و از آن ها کشوری مستقل ساخت.
هووخشتره: سومین و قدرتمندترین پادشاه ماد و اولین پادشاه در دوران باستان است، پادشاهی که 40 سال حکومت کرد، یک سلطنت سراسری را در ایران به وجود آورد و ایران را به یک قدرت مهم جهانی رساند به طوری که می توانیم او را بنیانگذار واقعی دولت ماد و معمار امپراتوری ایرانیان باستان بنامیم.
ایشتوویگو: آخرین پادشاه ماد که از سال 585 تا 550 قبل از میلاد فرمانروایی کرد. پس از سقوط هگمتانه استقلال ماد از بین رفت.
جنگ آشور و ماد
با اینکه در قرن 8 قبل از میلاد آشوریان حملات زیادی را به مادها ترتیب دادند اما نتوانستند قدرت آن ها از بین ببرند و بیشتر آن حملات جنبه غارتگرانه داشت. در واقع ساخت دژهای مستحکم و دیوارکشی های مختلف مانع از تسلط دشمن به آن ها می شد.
تمدن مادها
تمدن ماد در زیر بنای مدنیت نقش پر رنگی را ایفا نموده است. اینکه پارسی ها، به جای لوح گلی از کاغذ پوستی و قلم برای نوشتن استفاده می کردند و در ساختن ساختمان ها ستون های فراوان به کار می بردند همه این ها را مدیون مادها بودند. بسیاری از قوانین اخلاقی پارسی ها و مذهبشان هم تقلیدی از مادها بود. از نظر معماری هم این معماری دوره مادها بود که بعدها زمینه ساز ساخت بناهای درخشانی مثل تخت جمشید شد.
هگمتانه
هگمتانه مرکز پادشاهی ماد و مرکز تابستانی هخامنشیان بود. به گفته هردوت، دیاکو در اواخر قرن 8 قبل از میلاد هگمتانه را به عنوان مرکز مادها انتخاب کرد. هرودوت در این شهر مجتمع شاهانه شامل قصر، خزانه داری و اقامت گاه نظامی را توصیف می نماید که بر روی تپه ای ساخته شده بودند. به گفته او این مجتمع با هفت دیوار متحدالمرکز که هر دیوار داخلی از دیوار بیرونی بلندتر بود درست شده بود.
منبع: الی گشت